Minor Arabisch tijdens Rabat-semester aan het NIMAR

Het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) biedt in het voorjaarssemester een programma Arabisch (30 EC) aan gevorderde BA-studenten. Het programma begint op 1 februari 2016 en eindigt op 24 juni 2016. Al het onderwijs wordt verzorgd door en op het NIMAR.

Over de minor Arabisch

Het programma van het Rabat-semester is gericht op universitaire studenten Arabisch in hun tweede BA-jaar of studenten Arabisch aan de Hogeschool Zuyd in hun derde jaar. Zij kunnen dit programma Arabisch volgen in het kader van hun buitenlandsemester of taalstage.

Het programma in Rabat loopt parallel aan het programma dat aan het NVIC in Cairo wordt gegeven. Je kunt alleen deelnemen als je een propedeuse hebt behaald.

Het Rabat-semester is gratis voor studenten die staan ingeschreven bij een Nederlandse HBO- of WO-instelling. Er geldt wel een eigen bijdrage van € 100,-- voor de culturele activiteiten en excursies. Er bestaat de mogelijkheid te verblijven bij een gastgezin.p>


Programma

Het minor Arabisch in Rabat bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • Taalvaardigheid Modern Standaard Arabisch (15 EC)
  • Taal en Cultuur van Marokko (15 EC)

Module taalvaardigheid Modern Standaard Arabisch

MSA: schrijfvaardigheid (5 EC)
Oefeningen in Arabische correspondentie waarbij tevens ruime aandacht wordt geschonken aan vertalen naar het Arabisch.

MSA: fictie (5 EC)
Tijdens dit college worden een roman en diverse korte verhalen uit de moderne Arabische literatuur gelezen teneinde de leesvaardigheid en letterkundige kennis te vergroten.

MSA: non-fictie (5 EC)
Diverse niet-literaire teksten worden bestudeerd. Woordenschat, grammaticale kennis en vertalen vanuit het Arabisch naar het Nederlands worden ontwikkeld.

Module Taal en cultuur van Marokko

Marokkaans Arabisch (5 EC)

De component Marokkaans Arabisch wordt op verschillende niveaus aangeboden. Aan de hand van het boek Marokkaans Arabisch, een cursus voor zelfstudie en klassikaal gebruik van Jan Hoogland worden diverse oefeningen gedaan om een gedegen basiskennis van het Marokkaans Arabisch te ontwikkelen. Om optimaal te profiteren van je verblijf aan het NIMAR verdient het de voorkeur dat je in Nederland al een beginnerscursus Marokkaans Arabisch hebt gevolgd. Helaas zijn de mogelijkheden hiervoor in Nederland beperkt.

Samenleving, cultuur en geschiedenis van Marokko (5 EC)

Om inzicht te krijgen in de cultuur, samenleving en historie van Marokko zullen er wekelijks gastcolleges worden gegeven over onderwerpen die vooral Marokko betreffen. Het onderdeel Berberstudies wordt niet in lintprogrammering aangeboden maar als een blok van één week. Het bestaat uit taalonderwijs, cultuuronderwijs, lezingen en bezoeken aan berberorganisaties.

Excursies en interview gesproken Arabisch (5 EC)

Wekelijkse (dag)excursies en één lange excursie (inclusief overnachtingen) naar Skoura gedurende collegeweek 7. De excursies dienen om het land Marokko op diverse gebieden beter te leren kennen. Bij elke excursie horen opdrachten. Tot slot zullen studenten twee interviews in gesproken Arabisch afnemen en uitwerken.

Deadline en aanmelding

Voor meer informatie over de minor Arabisch aan het NIMAR en aanmelding kun je contact opnemen met Annemarike Stremmelaar, e-mail: a.stremmelaar@hum.leidenuniv.nl.

De deadline voor vooraanmelding is 30 juni 2016 .

Laatst Gewijzigd: 15-03-2016